Februárban indul a Minősített Passzívház Tervező képzés tavaszi kurzusa

A hétvégi modulokra folyamatosan lehet jelentkezni az Építész Továbbképző weboldalán

Két éve érhető el Magyarországon a tavaszi és őszi kurzusokkal indított Minősített Passzívház Tervező képzés. Az Európai Unió támogatásával kidolgozott eredeti német tananyagot sajátíthatják el magyar nyelven a jelentkezők, akkreditált passzívház oktatók közreműködésével. A képzés modulrendszerű - 9 modulból és gyakorlati műhelymunkából áll. Az egyes modulok külön is látogathatók, aszerint, hogy a jelentkező a passzívház tervezés mely területén szeretne speciális szaktudásra szert tenni, illetve meglévő tudását elmélyíteni. A modulokra folyamatosan lehet jelentkezni az Építész Továbbképző weboldalán. (Az online regisztrációs felület elérhetőségét az egyes modulok ismertetőjénél feltüntettük.)
 
A képzés nemzetközileg egységes írásbeli vizsgával zárul, a hallgatóknak a német Passzívház Intézet által összeállított vizsgafeladatokat kell megoldaniuk. Aki szeretne vizsgát tenni, s ezzel nemzetközi passzívház tervezői címet szerezni, a kurzus valamennyi modulján célszerű részt vennie.
 
A 3 órás írásbeli záróvizsga minden országban egységes, ahol a képzés elérhető. A német Passivhaus Institut állítja össze a feladatokat, a vizsgát mindenütt azonos időpontban tartják. A vizsgázóknak 8 feladatot kell megoldaniuk - passzívház-tervezéssel, kivitelezéssel kapcsolatos építészeti és gépészeti ismereteikről számot adva. A záróvizsgát azok teljesítik sikerrel, akik legalább 50%-os eredményt érnek el. A hallgatók a képzés során az eredeti német tananyag magyar nyelvre fordított változatát sajátíthatják el, minden modulnak van külön tankönyve, a  9 modul kötetei összesen 1100 oldalasak, a képlet- és feladatgyűjtemény pedig 100 oldalas. A 2012. évi tavaszi és őszi kurzuson többségében gyakorló - kamarai tagsággal rendelkező - építészmérnökök vettek részt, de épületgépészek is szép számban jelen voltak.
 

Passzívház tervező képzés - kik jelentkezhetnek?

A hazánkban kifejezetten népszerű - tavaly a maximálisan befogadható hallgatói létszámmal indított - képzés elsősorban építészmérnökök, épületgépészek, egyetemi hallgatók, épület energetikusok és kivitelezők érdeklődésére tarthat számot, akik a munkájuk során kamatoztatni tudják a megszerzett ismereteket, nemcsak Magyarországon, bárhol a világban. A sikeresen vizsgázó tervezők bekerülnek a Passivhaus Planer c. nemzetközi adatbázisba az elérhetőségeikkel.
 
A Minősített Passzívház Tervező képzés 2013. évi tavaszi kurzusa 2013. február 8-án indul Budapesten, pénteki és szombati oktatási napokkal. A weboldal jobb oldali sávjában már láthatók az őszi kurzus tanítási időpontjai is. A modulok részletes tematikája is elérhető ugyanitt. Minden modult szakmai továbbképzésként ismer el a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara. A MÉK 2, a MMK 1 kreditpontot ad az 1. modul résztvevőinek. 
 
- A nemzetközi, egységes tananyag magyar adaptációja révén - a képzésnek köszönhetően - folyamatosan bővül Magyarországon azon tervezők köre, akik magas szakértelemmel rendelkeznek a különösen energiahatékony épületek tervezésének és építésének területén - nyilatkozta Sariri-Baffia Enikő, a képzés vezetője, okl. építőmérnök, energiatanácsadó, akkreditált passzívház minősítő és oktató. A képzésvezető kifejtette: a szponzori támogatásoknak köszönhetően jelentősen mérséklődött 2012-ben a képzési díj, amit reményeik szerint tartani, vagy - újabb támogatások révén - akár csökkenteni is tudnak.
 
- Eredményeink igazolják, hogy Földünk klímájának védelmében a helyes utat követjük az energiahatékony építkezés ismereteinek terjesztésével - fogalmazott a Németországban élő és praktizáló magyar szakember.
 


Soron következő tréningek/tanfolyamok:

HÍRLEVÉL

Hírlevelünkben havi gyakorisággal tájékoztatjuk a passzívház tervezéssel és építéssel, valamint az oktatással kapcsolatos aktuális információkról.
Név:

E-mail:

Feliratkozom a hírlevélre.

Passzívházak használati kézikönyve építtetők és tervezők részére
Eredeti Word-szöveg
szerző: darmstadti Passivhaus Institut, minimális időráfordítással igazítható minden aktuális projekthez.
Ingyenes letöltés regisztrálás után.

Szerzők:


Magyar változat:
Sariri-Baffia Enikő okl. építőmérnök
Dr. Vajda József PhD főiskolai tanár
Szakmai partnereink:


Támogatóink:


A Minősített Passzívház Tervezők adatbankjában több mint 3006 tervező bejegyzése található. Szeretne Ön is köztük lenni?    IMPRESSZUM