Oktatóink a Passivhaus Institut által akkreditált passzívház oktatók, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek, akik részt vettek és vesznek több minősített passzívház tervezésében és megvalósításában.

enikoe.JPG

Sariri-Baffia Enikő
okl. építőmérnök - energiatanácsadó
akkreditált passzívház minősítő és oktató

Sariri-Baffia Enikő 1995-ben végzett a darmstadti egyetem építőmérnöki szakán. 1997 óta foglalkozik passzívházak tervezésével és minősítésével, mint a Passivhaus Institut munkatársa Darmstadtban és részt vett a PHPP első kiadásának kifejlesztésében.

Dr. Wolfgang Feisttel együtt
1999-ben megalapította a Passivhaus Dienstleistung GmbH-t a passzívház ismereketet oktató tanfolyamok és a minőségbiztosítás kifejlesztésének céljával.

2004-től saját tervezőiroda társtulajdonosa, 2008-tól az Energie Planer Team egyedüli tulajdonosa, ahol fő tevékenysége a passzívház tanácsadás és minősítés, elsősorban nem lakáscélú épületek esetén.

Passzívház minősítésekkel 1999 óta foglalkozik, 2004-2008 között több passzívház projekt fejlesztésében, tervezésében és művezetésében vett részt. Előadóként szerepelt több passzívház témájú tanfolyamon és konferencián, 2010-től folytat akkreditált passzívház oktatói tevékenységet.

vajda.jpg

Dr. Vajda József CSc
okl. gépészmérnök
okl. energetikai szakmérnök
a műszaki tudomány kandidátusa
főiskolai tanár
épületgépész tervező (G-T, 02-0442)
gáz- és olajipari tervező (GO-T, 02-0442)
akkreditált passzívház oktató

A Budapesti Műszaki Egyetemen 1979-ben épületgépész szakirányú gépészmérnöki oklevelet, majd 1985-ben energetikai szakmérnöki oklevelet szerzett. Doktoringenieur tudományos fokozatát az MTA ösztöndíjasaként levelező aspiránsként légtechnikai témakörben 1996-ban szerezte meg a Drezdai Műszaki Egyetemen.

A Magyar Tudományos Akadémia Doktori tanácsa a műszaki tudomány kandidátusává nyilvánította. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke 1998-ban főiskolai tanárrá nevezte ki.

Számottevő oktatói tapasztalattal rendelkezik, 24 éves főiskolai oktatói tevékenysége alatt közel 10 ezer tanóra előadást és gyakorlatot tartott nappali, levelező és szakmérnök hallgatók számára.

Az épületgépészeti szakterületen 1982 óta folytat tervezői tevékenységet. 2000-től saját tervező és szakértő iroda társtulajdonosa, amelynek keretében épületenergetikai tanácsadást is folytat. 2002 óta rendszeresen részt vesz a darmstadti Passivhaus Institut által szervezett Nemzetközi Passzívház Konferenciákon, amelyeken több előadást tartott. A 2009-ben Pécsett megrendezett I. Alpok-Adria Passzívház Konferencia szervezőbizottságának és tudományos bizottságának tagja.

Az épületenergetikai tanácsadás keretében 2006 óta végez légtömörség méréseket a Blower-Door eljárással. Szakértő irodája az utóbbi években több magyarországi passzívház légtömörség-vizsgálatát végezte el.

benecs.jpg

Benécs József
okl. gépészmérnök
épületgépész szakmérnök
Minősített Passzívház Tervező - gépészmérnök
akkreditált passzívház oktató

Közreműködésével készült el 2007-ben a darmstadti Passivhaus Institut PHPP-2007 programjának és kézikönyvének (Passivhaus Projektierungs Paket) magyar nyelvű fordítása, amelyet a passzívházak tervezése során mellőzni nem lehet.

Több hazai minősített passzívháznál az általa elvégzett energetikai számítások (PHPP), kalkulációk és javaslatok segítették a tervezőket a „Minősített Passzívház” cím megszerzésében (Tényő, Budapest II., Budapest XVIII, Budaörs).

Az első hazai minősített passzívház (Szada) energetikusa, gépésze, emellett felelős műszaki vezetőjeként segítette a tervezőt és az építtetőt a passzívház sikeres megvalósításban. Több minősített passzívház tervdokumentációinak elkészítésében közreműködött (Orosháza, Kiskunfélegyháza, Diósd). Társasházi lakások egyedi-, energiahatékony felújításában jelentős eredményeket ért el (88 % fűtési energia-megtakarítás).

Passzívház témájú publikációi rendszeresen jelennek meg a hazai szaklapokban. Előadásaival évről-évre részt vesz különböző szakmai konferenciákon. A Magyar Passzívház Szövetség és a Passzívházépítők Országos Szövetségének alapító tagja.

2010-ben a Passzívház Intézet a bemutatott munkái alapján „Minősített Passzívháztervező / épületgépész” oklevelet adományozott a számára. Szeptemberben az Intézet „Passivhaus Referentenkurs” tanfolyamának elvégzése után oktatóként megszerezte az Intézet akkreditációját.

sari_attila.JPG

Sári Attila
okl. építészmérnök tervező
Minősített Passzívház Tervező - építészmérnök
akkreditált passzívház oktató

1985-ben végzett a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskola magasépítési szakán. Itt találkozott először a pécsi napház valamint a walesi Alternatív Technológiák Központjában (Machynlleth) tett tanulmányút kapcsán a passzívház építészettel és a környezettudatos szemlélettel.

1994-ig a győri Ingatlankezelő Vállalatnál, mint műszaki ellenőr dolgozott épület felújításokon, majd 2004-ig szakipari kivitelező vállalkozásoknál tevékenykedett. 1987-től építészeti tervezéssel is foglakozik.

Jelenleg építész tervezőként elsősorban passzív családiházak tervezésével és energetikai felújításokkal foglakozik. A Passzívház Kft. társtulajdonosaként közreműködött az első minősített magyarországi passzívházak többségének tervezésében. Ezek a kiskunfélegyházi minősített (2010) passzívház, az orosházi minősített passzívház (2010), a soroksári (2008) és a dunaújvárosi (2009) passzívházak, továbbá számos, még építés alatt álló magyarországi passzívház tervezése fűződik nevéhez.
A Passzívházépítők Országos Szövetségének alapító tagja, a Magyar Építész Kamara tagja.

 

szeker_laszlo.jpg

Szekér László MArch. GradDiplAA
okl. építészmérnök tervező
Minősített Passzívház Tervező - építészmérnök
akkreditált passzívház oktató


1982-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Az 1985/1986-os  tanévben elvégezte a londoni Architectural Association School of Architecture „Energy and Environment” egy éves posztgraduális képzését, azóta foglalkozik passzív építészeti technológiákkal.

A nyolcvanas-kilencvenes években elsősorban passzív-szolár szemlélettel tervezett és épített épületeket. 2007-ben megépült a Kőröshegyi Hídmérnökség passzívház-technológiát és megújuló forrásokat alkalmazó irodaépülete, mely 2008-ban elnyerte a „Leginkább környezettudatos épület” díját (Property Forum Award).

Az Intervallum Kft. vezetőjeként 2008-ban megtervezte az első minősített passzívházat Magyarországon (Szada, 2009), azóta számos megépült passzívház fűződik a nevéhez (Budaörs, Törökvész, Tengelic stb.).

Az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) II. Régió „Fenntartható építészet” programigazgatója, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) „Megújuló Források” munkabizottságának vezetője, a Passzívházépítők Országos Szövetségének alapító tagja és alelnöke, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alapító tagja. Számos konferencia és szimpózium szervezője, a „Fenntartható építészet felé” c. könyv szerzője.

 
ilona.jpg

Vajdáné Dr. Frohner Ilona PhD
okl. gépészmérnök
okl. klímatechnikai szakmérnök
ny. egyetemi docens
épületgépész tervező
akusztikai szakértő

A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karon hőerőgépész ágazaton szerzett oklevelet 1975-ben; klímatechnika szakmérnöki oklevelét 1983-ban kapta meg.

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Épületgépészeti Tanszékén 1982-től 2007-ig oktatott. A PhD-fokozatot 2007-ben szerezte meg, ugyancsak a Műegyetem Gépészmérnöki Karán az Épületgépészeti Tanszéken. Értekezésének témája az épületek helyiségeinek komfortkérdéseivel kapcsolatos. 2007-től 2010-ig a Környezetmérnöki Tanszéken dolgozott, ahol óraadóként továbbra is dolgozik.

Akusztikai szakértői tevékenységet és épületgépészeti tervezést magáncégében 1999 óta végez. Épületenergetikai tanácsadást, és Blower-Door mérést 2005 óta folytat. A darmstadti Passivhaus Institut által szervezett Nemzetközi Passzívház Konferenciákon, 2002-től 2009-ig évente részt vett, több alkalommal poszterbemutatóval.

 

Soron következő tréningek/tanfolyamok:

HÍRLEVÉL

Hírlevelünkben havi gyakorisággal tájékoztatjuk a passzívház tervezéssel és építéssel, valamint az oktatással kapcsolatos aktuális információkról.
Név:

E-mail:

Feliratkozom a hírlevélre.

Passzívházak használati kézikönyve építtetők és tervezők részére
Eredeti Word-szöveg
szerző: darmstadti Passivhaus Institut, minimális időráfordítással igazítható minden aktuális projekthez.
Ingyenes letöltés regisztrálás után.

Szerzők:


Magyar változat:
Sariri-Baffia Enikő okl. építőmérnök
Dr. Vajda József PhD főiskolai tanár
Szakmai partnereink:


Támogatóink:


A Minősített Passzívház Tervezők adatbankjában több mint 3006 tervező bejegyzése található. Szeretne Ön is köztük lenni?    IMPRESSZUM