Minősített Passzívház Tervező tanfolyam


1. modul: A passzívház követelmények - alapfokú tanfolyam
Ez a tanfolyam áttekintést nyújt a passzívháztémában, a passzívház alapötletétől kiindulva a házak szerkezeti és épületgépészeti koncepcióján keresztül a PHPP-vel történő energiamérleg elkészítéséig. Magában foglalja a minőségbiztosítási kérdéseket és a passzívházak minősítési eljárását az energiahatékony építés legfontosabb elméleti alapjainak a megismertetésével.

2. modul: A passzívház épületburok - haladó tanfolyam
A termikus burok és különösen a hőhídmentes szerkezeti csatlakozások döntő szerepet játszanak a passzívházak energiahatékony kialakításában. A tanfolyam során a résztvevők megismerkednek a tömör és átlátszó épületelemekkel, az alkalmas építőanyagokkal, a felhasználható komponensekkel és azok beépítési részleteivel. Az átadott elméleti ismereteket tervezési gyakorlatok egészítik ki.

3. modul: Passzívházak hőellátása - haladó tanfolyam
Az épületgépészeti berendezések minden passzívház lényeges részét alkotják. A tanfolyam résztvevői elmélyíthetik ismereteiket a passzívházak melegvízellátó és hőellátó rendszereiben, megismerhetik a hőtermelés és -elosztás különböző módjait. Gyakorlati foglalkozásokon alkalmazásra kerülnek az előadásokon elhangzott elméleti ismeretek.

4. modul: Passzívházak szellőztető berendezései - elméletben és gyakorlatban

A tanfolyam során a résztvevők megismerkednek a légtechnikai rendszereknek a passzívházaknál alkalmazott módszereivel, amelyek azok koncepcionális kialakításánál és felépítésénél elkerülhetetlen tényezőt jelentenek.


5. modul: Passzívház tervezési csomag (PHPP I.) - kétnapos rendezvény elmélettel és műhelymunkával - alapfokú tanfolyam
Az energiahatékony épületekmértetezésének és minőségbiztosításának az alapját képezi a Passzívház Tervezési Csomag (PHPP), amelyet kifejezetten a passzívházakhoz dolgoztak ki. Ez az európai szabványokon alapuló kipróbált és ellenőrzött számítási eljárás az épületek energetikai jellemzőinek a meghatározására szolgál.

6. modul: Gazdaságos passzívház - haladó tanfolyam
Számos tanulmány bizonyítja, hogy a passzívház standard előírásait a gyakorlatban gazdaságosan lehet alkalmazni. Ennek a tanfolyamnak a keretén belül bemutatásra kerül, hogy már a tervezés megkezdésénél is hogyan lehet az épületek építési és üzemeltetési költségeit kedvezően befolyásolni. Ezen túlmenően a résztvevők megismerkednek a gazdaságossági számítások különböző módszereivel.

7. modul: A passzívház követelményrendszer alkalmazási módszerei az épületfelújításoknál - haladó tanfolyam
Az energiamegtakarítás legnagyobb lehetőségei a régi épületeknek passzívház komponensekkel való felújításában rejlenek. Ennek a tanfolyamnak a keretében bemutatásra kerülnek a tipikus kihívások és megoldások.

8. modul: A tervezés gyakorlati megvalósítása, minőségbiztosítás - haladó tanfolyam
A minőségbiztosítás a passzívházak sikeres megvalósításánál lényeges szerepet játszik. Mire kell a gyakorlatban leginkább figyelni?

9. modul: Vizsgaelőkészítő: az elsajátított ismeretek összefoglalása - műhelymunka
A különböző gyakorlatok során a résztvevők elmélyíthetik az előadásokon és műhelymunkákon elsajátított ismereteket.

10. modul: (opció) Nem lakáscélú épületek magvalósítása a passzívház követelményrendszer alapján - haladó tanfolyam
Számos megvalósított projekt mutatja, hogy a passzívház standardot a nem lakáscélú épületek esetén is sikeresen lehet alkalmazni. Ez a tanfolyam bemutatja a megvalósításban rejlő különbségeket a lakóépületekkel szemben.

11. modul (opció) PHPP II. - Gyakorlati műhelymunka haladók részére
Ez a műhelymunka különösen azok számára ajánlott, akik rendelkeznek már PHPP-s számítási tapasztalatokkal és azokat kívánják elmélyíteni komplex épülettípusok esetén.

Vizsga a Minősített Passzívház Tervező cím elnyeréséhez

A Minősített Passzívház Tervező vizsgákat a darmstadti Passivhaus Insitut rendezi meg évente több alkalommal. A vizsga helyszíne Magyarország, nyelve magyar.


Soron következő tréningek/tanfolyamok:

HÍRLEVÉL

Hírlevelünkben havi gyakorisággal tájékoztatjuk a passzívház tervezéssel és építéssel, valamint az oktatással kapcsolatos aktuális információkról.
Név:

E-mail:

Feliratkozom a hírlevélre.

Passzívházak használati kézikönyve építtetők és tervezők részére
Eredeti Word-szöveg
szerző: darmstadti Passivhaus Institut, minimális időráfordítással igazítható minden aktuális projekthez.
Ingyenes letöltés regisztrálás után.

Szerzők:


Magyar változat:
Sariri-Baffia Enikő okl. építőmérnök
Dr. Vajda József PhD főiskolai tanár
Szakmai partnereink:


Támogatóink:


A Minősített Passzívház Tervezők adatbankjában több mint 3006 tervező bejegyzése található. Szeretne Ön is köztük lenni?    IMPRESSZUM